header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

Junioren - Jongste jeugd

De Jongste jeugd zijn de jongste spelers van de vereniging (5 – 10 jaar). In de Jongste Jeugd maken veel kinderen en ouders voor het eerst kennis met de hockeysport en onze vereniging. Het doel is om de kinderen in een sociaal veilige omgeving enthousiast te maken voor de hockeysport en hen samen met hun ouders voor lange(re) tijd te binden aan onze vereniging. 

In de Jongste Jeugd  leren de kinderen spelenderwijs wat een teamsport is, maar daarnaast leren ze ook de basisbeginselen van het hockeyspel, zowel technisch als tactisch. Jongste Jeugdhockey moet gezien worden als een speel- en leerperiode, waarbij er aandacht is voor de individuele ontwikkeling. Het is de opbouw op weg naar elftalhockey. Winnen of verliezen is hierbij van ondergeschikt belang.

Categorieën

Funkey Hockey 
Vanaf 5 jaar oud

Funkey hockey is een vorm van hockey waarbij d.m.v. knotshockey en andere hockeyspelletjes de beginselen van de hockeysport worden bijgebracht. Plezier in het bewegen staat voorop. 
Er wordt gebruik gemaakt van materialen als knotsen, gekleurde stokken, hoepels, ringen en zachte ballen. Scheenbeschermers en een gebitsbeschermer zijn daarom nog niet verplicht bij Funkey Hockey.

Kinderen krijgen 1x per week (op woensdagmiddag) een uur training van 15.00 - 16.00 uur.

Benjamins (na winterstop Fstage 3 tegen 3)
Op 30 september van het lopende seizoen 6 jaar oud

Bij de Benjamins ga je voor het eerst echt hockeyen. Gedurende het veldseizoen wordt er 2x in de week 1 uur getraind, iedere woensdag en vrijdag. Tijdens de winterstop wordt er 5x  getraind in de zaal. Bitje, scheenbeschermers en hockeystick zijn nu verplicht. En clubtenue is nog niet nodig. 

Na de winterstop worden de Benjamins ingedeeld in teams en starten we een zogenaamde F-stage. Indeling geschiedt op basis van sociale gronden. De F-stage betreft oefenwedstrijden tegen clubs in de regio Noord-Holland conform drietal spelregels en is bedoeld voor teams die in het volgende seizoen in de F competitie zullen gaan spelen. Bij 3-tallen bestaat een team uit minimaal 6 spelers, waaruit 2 teams gevormd kunnen worden die tegelijkertijd naast elkaar spelen. Per wedstrijd zijn er maximaal 3 veldspelers en eventueel wisselspelers. Er is geen doelverdediger. Een wedstrijdje duurt 2 x 15 min. en wordt gespeeld op 1/8ste veld.
Meedoen aan de F-stage is niet verplicht.

F-jeugd (3 tegen 3)
Op 30 september van het lopende seizoen 7 jaar

In de F-jes wordt gedurende het veldseizoen 2x per week 1 uur getraind, iedere woensdag en vrijdag. Zaterdags zijn er competitiewedstrijdjes tegen clubs in de regio Noord-Holland conform drietal spelregels . Bij 3-tallen bestaat een team uit minimaal 6 spelers, waaruit 2 teams gevormd kunnen worden die tegelijkertijd naast elkaar spelen. Per wedstrijd zijn er maximaal 3 veldspelers en eventueel wisselspelers. Er is geen doelverdediger. Een wedstrijdje duurt 2 x 15 min. en wordt gespeeld op 1/8ste veld. Een clubtenue is nu verplicht. Indeling geschiedt op basis van sociale gronden.

Tijdens de winterstop wordt er 5x in de zaal getraind. F-jeugd doet ook mee aan de midwinter veldcompetitie. Dit zijn ongeveer 6 wedstrijden in januari en februari tegen clubs in de regio Noord-Holland.

6E-jeugd (6 tegen 6)
Op 30 september van het lopende seizoen 8 jaar

In de 6E-tjes wordt gedurende het veldseizoen 2x per week 1 uur getraind, iedere woensdag en vrijdag. Zaterdags zijn er competitiewedstrijdjes tegen clubs in de regio Noord-Holland conform zestal spelregels . Bij 6-tallen bestaat een team uit maximaal 5 veldspelers, 1 doelverdediger (met keepersuitrusting) en wisselspelers. Een wedstrijd duurt 2 x 25 minuten en wordt gespeeld op 1/4e veld. Indeling geschiedt op basis van sociale gronden.

Tijdens de winterstop wordt er 5x in de zaal getraind. 6E-jeugd doet ook mee aan de midwinter veldcompetitie. Dit zijn ongeveer 6 wedstrijden in januari en februari tegen clubs in de regio Noord-Holland.

8E-jeugd (8 tegen 8)
Op 30 september van het lopende seizoen 9 jaar

In de 8E-tjes wordt gedurende het veldseizoen 2x per week 1 uur getraind. Bij de 8E wordt voor het eerst "voorgeselecteerd”. Sociale voorkeuren zijn dan minder leidend. Er wordt ingedeeld op sterkte. De beste kinderen worden verdeeld over de eerste 2 teams. Zaterdags zijn er competitiewedstrijdjes tegen clubs in de regio Noord-Holland conform achttal spelregels . Bij 8-tallen bestaat een team uit maximaal 7 veldspelers, 1 doelverdediger (met keepersuitrusting) en wisselspelers. Een wedstrijd duurt 2 x 30 minuten en wordt gespeeld op 1/2e veld.

Tijdens de winterstop wordt er 5x in de zaal getraind. Tevens bestaat er voor de 8E-teams mogelijkheid om deel te nemen aan de zaalcompetitie. Deelname is niet verplicht, maar wordt gestimuleerd vanuit MHC de Reigers.  8E-teams doen namelijk niet mee aan de midwinter veldcompetitie. 

Training
De Jongste Jeugd traint twee keer per week onder leiding van een hoofdtrainer en diverse hulptrainers.  Een hockeytraining gaat in principe altijd door, tenzij het veld niet bespeelbaar is door hevige regenval, hagel, sneeuw of vorst. Bij onweer wordt er ook niet getraind, want dat is gevaarlijk. In de vakanties is er vaak geen training. 
Een trainer leert je beter hockeyen en is er altijd. Logisch dus dat alle spelers naar de training komen. Zorg ervoor dat je op tijd bent, altijd je best doet en goed luistert. Als je een keertje niet kan, meld je dan even af bij coach, manager of de lijncoördinator.

Competitie spelen
Na minimaal een half jaar training kunnen er wedstrijdjes gespeeld worden .  Dit gebeurt altijd in overleg met trainer, lijncoördinator en coach. Het is namelijk belangrijk dat je op een veilige manier met stick, bal en medespelers kunt omgaan voordat je mee mag doen aan competitiewedstrijden. Nadat de trainer aangeeft dat je voldoende vaardigheden hebt opgedaan, krijgt de lijncoördinator een seintje dat je ook mee kan doen aan de wedstrijden. De coach en manager van je team worden hiervan op de hoogte gesteld en zullen dan contact met je opnemen.

Het hockeyseizoen is voor de Jongste Jeugd opgedeeld in drie op zichzelf staande competities van een aantal wedstrijden; de Voorcompetitie (Zomer- tot Herfstvakantie), Herfstcompetitie (Herfst- tot Kerstvakantie) en Lentecompetitie (Krokusvakantie tot eind van het seizoen). Na elke competitie vindt een pouleherindeling plaats. Het hockeyseizoen wordt jaarlijks afgesloten met de Jongste Jeugd Slotdag begin juni. Per categorie wordt er dan een toernooi georganiseerd bij een club in het district Noord-Holland, waar MHC De Reigers deel van uitmaakt.

Hockeyuitrusting
Naast de contributie die je betaalt om lid te zijn (inclusief aanmelding bij de KNHB), zijn er de kosten voor een 'hockeyuitrusting'. Noodzakelijk voor de trainingen en wedstrijden zijn een stick, scheenbeschermers, gebitsbeschermer ('bitje'), trainingsoutfit, kunstgrasschoenen en het clubtenue (shirt, korte broek/rokje en sokken). Bij de aanschaf van de hockeystick is het belangrijk dat deze niet te lang is (van oksel tot aan de knieën is de juiste lengte). Door de goede lengte van de stick word je in de juiste hockeyhouding gebracht en zal het hockeyspel een stuk makkelijker worden. Het clubtenue kun je, zodra je competitiewedstrijden gaat spelen, aanschaffen bij Intersport in Hoofddorp. 

Rol van de ouders
Binnen MHC De Reigers hebben we sportiviteit hoog in het vaandel staan. Wij zijn met z’n allen vertegenwoordigers van onze vereniging en wij vinden het belangrijk dat we ons netjes en sportief gedragen. Ouders en andere supporters bemoeien zich dan ook niet met de training of het spel, staan buiten het veld achter de hekken en laten zich nooit negatief uit over spelleiders, coaches of het getoonde spel. Enthousiast aanmoedigen is natuurlijk altijd goed. Naderhand kan altijd in een rustige omgeving feedback gegeven worden aan de trainers, coaches of commissieleden. 

Onze vereniging kan alleen maar draaien met veel inzet van de ouders. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een bijdrage te leveren als coach of (hulp)trainer, teammanager, spelleider, lid van een commissie of door te helpen bij het organiseren van activiteiten. Daarnaast zijn er een aantal taken die binnen teamverband dienen te worden ingevuld. Het betreft hier het uitzetten of opruimen van de velden (Zgn. Gele Jassen dienst) en het leveren van barmedewerkers op wedstrijddagen. Hierover wordt het team tijdig ingelicht via de coach/teammanager.

Lijncommissie Jongste Jeugd
Het (technisch) beleid en de kernwaarden (plezier, veilig, leerzaam)van de Jongste Jeugd worden uitgedragen door de Lijncommissie Jongste Jeugd. Per categorie is er een lijncoördinator aangesteld die zorg draagt voor de communicatie tussen vereniging, coaches en ouders . Tevens verzorgt de Lijncommissie Jongste Jeugd samen met de hoofdtrainers, de teamindelingen en controleert zij de poule-indelingen.

De samenstelling van de LC Jongste Jeugd in seizoen 2018 -2019 is als volgt: